Search box
☰ Termékek

Akció

Ha még nem tetted, kövess minket a Facebookon is, hogy ne maradj le akcióinkról és újdonságainkról! Méhész Centrum Kft.

 

Az integrált atka elleni védekezés következő lehetősége (az első a téli zárókezelés!) tavasszal vagy nyár elején van. A timol használata az egyik legelterjedtebb és a bioméhészetben is engedélyezett - akár tavasszal. Hatásmechanizmusa: megzavarja az atkát a megfelelő fiasítás megtalálásában

Az atka elleni védekezés komplex folyamat, és hogyha az ember kihagy egy fázist, számítson arra, hogy az atka elleni kezelése nem lesz sikeres. A varroa elleni védekezés terén tavasszal korlátozott a méhész lehetősége, hiszen a hamarosan várható hordás és pörgetés eleve kizárja az erősebb vegyszerek használatát: szermaradvány keletkezhet a mézben, ami aztán a mézfogyasztó egészségére károsan hat. 

A timol használata viszont egy jó lehetőség. Bár inkább akácméz pörgetés után vagy nyáron kerül alkalmazásra, van, aki már tavasszal is alkalmazza.

A timol hatásmechanizmusa: megzavarja az atka szaglását és az nem találja meg a megfelelő méhlárvát, hogy abban szaporodhasson. Természetesen nem százszázalékos hatásfokkal érvényesül ez a mechanizmus, de arra jó, hogy korlátozzuk az atka szaporodását, amíg a következő sorozatkezelésre, oxálos tartós hordozó behelyezésére sor kerülhet.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Rendezés:
  • A felhasználó az oldal linkjét hozzáadhatja a:
  • facebook.com
Info:Az atka elleni védekezés komplex folyamat, és hogyha az ember kihagy egy fázist, számítson arra, hogy az atka elleni kezelése nem lesz sikeres. Lásd: Egy sikertelen varroairtás tanulságai című cikket. Ahhoz a cikkhez annyit tennék hozzá, hogy a „kudarc” felismerése után foganatosított óvintézkedéseim megmentették ugyan a méheket és minden családom áttelelt, de kb. 20 százalékuk 2-3,5 keretnyi méhecskére csökkent (NB keretméret), harmaduk 7-7,5 keretnyin maradt, a többség pedig 5,5-6 kereten volt február végén. A varroa elleni védekezés terén tavasszal korlátozott a méhész lehetősége, hiszen a hamarosan várható hordás és pörgetés eleve kizárja az erősebb vegyszerek használatát: szermaradvány keletkezhet a mézben, ami aztán a mézfogyasztó egészségére károsan hat. A timol használata viszont egy jó lehetőség. Bár inkább akácméz pörgetés után vagy nyáron kerül alkalmazásra, van, aki már tavasszal is alkalmazza. A timol hatásmechanizmusa: megzavarja az atka szaglását és az nem találja meg a megfelelő méhlárvát, hogy abban szaporodhasson. Természetesen nem százszázalékos hatásfokkal érvényesül ez a mechanizmus, de arra jó, hogy korlátozzuk az atka szaporodását, amíg a következő sorozatkezelésre, oxálos tartós hordozó behelyezésére sor kerülhet.

Várj mielőtt kilépsz!

Kérd hírlevelünket az Akciókról!

Ha nem, akkor klikk a "Mégsem" gombra!